Foto: Sara Jane Palmer

David Almond

David Almond föddes 1951 och växte upp i en liten by nära Newcastle. Han studerade vid Newcastles och East Anglias universitet och arbetade i många år som lärare, både för vuxna och barn. Sin författarkarriär började han med att skriva för vuxna läsare. Bland hans novellsamlingar återfinns ”Sleepless nights” och ”A kind of heaven”. För att kunna försörja sig fick han till en början arbeta extra, bland annat som brevbärare och hotellportier. Almond var också redaktör för ett litterärt magasin, ”Panurge”, under åren 1987-93.

I en intervju berättar David Almond hur han under flera år försökte sig på att skriva barnböcker, men det var inte förrän Skellig kom till honom som han tyckte att han verkligen hade lyckats. Och visst hade han rätt i det, ”Han hette Skellig” blev en succé och vann både Whitbread Children’s Book of the Year och the Carnegie Medal. Även i Sverige fick boken ett varmt välkomnande när den kom 1999.

I sina böcker lyckas Almond få fatt på och beskriva en magi och gåtfullhet i tillvaron som oftast inte låter sig fångas. Kanske är det som Almond själv sagt: ”Writing can be difficult, but sometimes it really does feel like a kind of magic. I think that stories are living things – among the most important things in the world.”

David Almond ses av många som en av de mest spännande och innovativa ungdomsboksförfattarna idag och hans böcker är bästsäljare över hela världen.