logo
 
banner
 

Michael Ende

Ladda hem högupplöst bild – klicka här

Än idag väcker de gåtfulla titlarna Momo eller kampen om tiden och Den oändliga historien starka minnen hos många läsare. Författaren till böckerna var dock aldrig särskilt framträdande, ett val som Michael Ende gjorde medvetet genom hela sin karriär.

Michael Ende (1929-1995) kom att bli en av de riktigt stora barnboksförfattarna under 70-, 80- och 90-talen. Som för många andra barnboksförfattare var det mest en slump att han började skriva. En bekant som var grafiker behövde text till en bilderbok, men när texten väl var klar ansåg förläggaren att det var alldeles för mycket text. Det dröjde ett och ett halvt år innan Jimmy Knapp och Lukas Lokföraren gavs ut i Tyskland (i Sverige 1962). Den blev snart en succé och Ende belönades med Deutscher Jugendliteraturpreis.

Istället för att haka på framgången, valde dock Ende ett stillsammare liv och det dröjde 10 år innan Momo eller kampen om tiden gavs ut 1973 (på svenska 1979). Momo belönades också med Deutsche Literaturpreis. Därefter följde ett antal böcker; mest känd är Den oändliga historien 1979 (på svenska 1980). Endes böcker är några av de få som har haft lång brukstid, ända in i våra dagar läses Ende med stor behållning. Kanske beror det på de ämnen som hans böcker behandlar. Momo är den lilla flickan som genom sin frihet från allt som binder, utgör ett hot för de grå männen som försöker stjäla människornas tid. I Den oändliga historien behandlas frågan om människans innersta önskan och vad den kan få för konsekvens. Ende är ingen predikant, men i sagans form och under fantasins täckmantel finns ett angeläget budskap som har tilltalat läsare i över 20 år: "En andlighet som sätter den inre människan främst" skrev Gunnel Enby i en artikel om Endes författarskap (GP, 26/9-84).

Sagt om Momo eller kampen om tiden: "En barnbok, men lika roande och spännande för vuxna." Olausson, SvD

"En barnbok utanför alla ålderskategorier och gränser som trots sin sagoton är något av det verkligaste jag läst." Gunnel Enby, Göteborgs-Posten

"Det är en av dessa sällsynta böcker som föräldrar och barn kan läsa tillsammans och ha lika mycket glädje av." Sven Lindqvist, DN

 Titlar av Michael Ende utgivna på Berghs förlag:
 
     
 


Berghs Förlag AB, Box 45084, 104 30 Stockholm. Tel: 08-31 65 59. E-post: info@berghsforlag.se