logo
 
banner
 

Johan Bursell

Ladda hem högupplöst bild – klicka här

Johan Bursell är född 1975 och sedan 5-årsåldern har han stickat och virkat flitigt. Från början visade hans mamma hur han skulle göra, sedan använde han mönsterbeskrivningar från tidningar och till sist, när det blev för tråkigt, egna idéer och mönster. I tolvårsåldern hade Johan virkat ungefär etthundra dukar. Eftersom det inte fanns någon riktig plats eller användning för dem började en moster i Tyskland att sälja dem på sitt pensionat. Förtjänsten för tolvårige Johan blev flera tusen kronor!

Efter textillärarprogrammet arbetar Johan med mellanstadie- och högstadieelever i Örebro. Han berättar att en del killar tycker att det är töntigt med textilslöjd, men när dom får virka grytlappar i sitt favoritfotbollslags färger kan det bli en utmaning som gör att de slutligen tycker att virkning är riktigt roligt!

Bristen på bra, roliga och nytänkande mönster gjorde att Johan ville ge ut en virkbok. Boken som kom ut hösten 2001 är en blandning av instruktion och inspiration. Vad sägs om mönster på mössor, klänningar och roliga väskor? Allt går att virka om man får tro Johan Bursell.

I augusti 2001 tilldelades Johan Wadköpingsstipendiet för att ha blåst liv i och förnyat ett gammalt hantverk. På utställningen, som föregick prisutdelningen, visade Johan bland annat en klänning i flera lager, virkad i ett enda stycke! (Beskrivningen finns för övrigt med i hans första bok.) Vad gör man då med ett stipendium på 10 000 kronor om man heter Johan Bursell? Köper garn så klart.

 Titlar av Johan Bursell utgivna på Berghs förlag:

 
     
 


Berghs Förlag AB, Box 45084, 104 30 Stockholm. Tel: 08-31 65 59. E-post: info@berghsforlag.se