logo
 
banner
 

TITEL: Mitt bottenliv - av en ensam axolotl
ISBN: 9789150223965
FÖRFATTARE: Linda Bondestam pil åt höger
ILLUSTRATÖR: Linda Bondestam pil åt höger
Kategori: 3-6 år
Sidantal: 42
Utgivningsdatum: 20200901
Material: inbunden
Illustrerad i: färg
Ladda hem högupplöst omslag – klicka här

En axolotl är en litet leende groddjur som lever hela sitt liv på larv- stadiet, vilket innebär att den aldrig blir riktigt vuxen. Här möter vi en ensam axolotl – det är möjligt att han är den sista vilda på planeten. Han trivs förträffligt i sin pöl där han umgås med tigersalamandrar, samlar skatter och spionerar på allt roligt de tvåbenta lunsarna på stranden hittar på. Men det blir stadigt varmare, pölen blir grumligare, fulfiskar flyttar in. En dag kommer det en stor våg som sveper bort allt. En glad, ekologisk och existentiell bok om livet på jorden – det bräckliga, men samtidigt robusta.

En bilderbok om klimatförändringen, utrotningsvågen och hur tråkigt det är att leka ensam.

Nominerad till Augustpriset 2020 med följande motivering:

Mitt bottenliv erbjuder en humoristisk och hoppfull klimatberättelse i autofiktionsformat. En utrotningshotad salamander förundras över allt skräp som fyller havet, och sveps iväg av en tsunami förorsakad av människans klimatpåverkan. Fram träder ett ekosystem i fritt fall. Miljökatastrofen gestaltas med dov kolorism och stringent text snillrikt infogad på de välutnyttjade uppslagen. Verket visar Linda Bondestams virtuositet genom att begagna och berika bilderbokens hela repertoar.

 

Linda Bondestam är utbildad på Kingston University i Storbritannien. Hon hör till de mest framstående barnboksillustratörerna i Norden och är den första mottagaren av Vanessapriset 2016. Djur som ingen sett utom vi (Berghs 2016 ) var nominerad till Augustpriset 2016. Den boken vann Snöbollen – priset för årets svenska bilderbok 2016 samt Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2017.

 


Bookmark and Share


 
     
 


Berghs Förlag AB, Box 45084, 104 30 Stockholm. Tel: 08-31 65 59. E-post: info@berghsforlag.se