logo
 
banner
 

Mulle Mecks viktigaste uppdrag?

Något är annorlunda i Djupforsen med omnejd. Det är tyst. Inget insektssurr, inget fågelkvitter och inga blommor. Mulle Meck funderar. Sedan bygger han en farkost som får alla att häpna. Tillsammans med sin hund Buffa och konstnären Gårdån van Gågg ger de sig iväg för att locka tillbaks de viktiga insekterna.

Mulle Meck har i över 25 år inspirerat och fascinerat små och stora läsare med sina uppfinningar.

Men hur började allt? Vi frågade Mulle Mecks skapare George Johansson och Jens Ahlbom.

Miljöerna, landskapet, alla Mulle vänner i Djupforsen – hur har de kommit till?

GeorgeBåde Jens och jag har förmånen att det ryms många original och egensinniga figurer i våra barndomar. I Närke, och i Jens fall i Hälsingland. Från våra fäder, kluriga båda två, till diverse stollar man träffat på. Jag växte upp på bonnlandet i Östra Närke, en bygd som formligen kryllar av egensinniga människor.  Landskapet, med sjöar, skogar och slätter formade mig tillsammans med  gubbar och gummor som ”Oskar i Ventorp”, ”Räv-Algot”, Iris Lood, ”Sven-på-Falla” och figurerna runt ”Maskinstation i Lundby”.

Jens: Jag vill minnas att vi var ganska överens om hur miljön såg ut där Mulle bodde. Rätt likt ”Södra Norrlands kustband” som det hette i väderleksrapporten förr i tiden. Vi behövde ju hav, slätter, berg… Mulles värld har ju växt med åren, från bergen i norr till kusten i öster. Kanske vilar det ett lite nostalgiskt 1950-60-tals skimmer över miljöerna. Vår egen uppväxttid.

Varför handlar den här berättelsen om humlor?

George: Humlor och bin är några av de viktigaste varelserna på denna planet. Det är ett ovedersägligt faktum. Och jag fick lära mig det av ”Sven på Falla” väldigt tidigt i livet. Han hade bikupor på sitt lilla hemman i Köpstafalla, som han vårdade ömt. Jag lärde mig mycket av honom.

Jens: Som bifigurer spelar de små rackarna en huvudroll i den här berättelsen om ”Rummelhumlan”. Och i verkliga livet. Bin och humlor är livsviktiga för människor!

Fem kronor per sålt ex av boken skänkts till Naturskyddsföreningens arbete för att rädda bin, humlor och andra pollinatörer. Läs mer på www.naturskyddsföreningen.se


Bookmark and Share
 
     
 


Berghs Förlag AB, Box 45084, 104 30 Stockholm. Tel: 08-31 65 59. E-post: info@berghsforlag.se