logo
 
banner
 

Max Velthuijs

Ladda hem högupplöst bild – klicka här

Max Velthuijs 1923 - 2005, är upphovsman till böckerna om Grodan och hans vänner.

Velthuijs föddes 1923 i Haag. 1944 avslutade han sina studier vid Konstakademien i Arnhem. Efter andra världskriget formgav han politiska tryck och posters för en vänstersatirisk veckotidning, därefter gick han vidare till att illustrera bokomslag, tecknade filmer och tevereklam.

1968 illustrerade Velthuijs en bilderbok för ett schweiziskt bokförlag och 1969 erhöll han Kristallen Kubus för sin andra bilderbok, De jongen en de vis (Pojken och fisken). Sedan dess har Max Velthuijs och hans böcker belönats med många internationella priser, bl a H.C. Andersen-medaljen år 2004.

Bilderböckerna om Grodan och hans vänner är älskade och prisbelönade i många länder. Den första boken Grodan och kärleken utkom i Sverige 1989 och idag finns det på svenska sammanlagt 16 böcker om Grodan och hans vänner. Böckerna är översatta till många språk och spridda över hela världen.

Velthuijs arbetade länge på varje bok, ibland upp till ett år, eftersom han var mån om att berättelsen måste vara äkta, komma från hjärtat. Han visar i sina bilderböcker en stor kärlek till naturen, djuren och "människan i djuret". Djuren i Grodan-böckerna har starkt mänskliga egenskaper: Grodan är barnslig och naiv, Grisen är flitig, Haren är mer intellektuell än de andra och kommer med kloka råd, Ankan är vänlig men sensationslysten. Max Velthuijs själv identifierade sig mest med Grodan! Böckerna präglas av en värme, stillsam humor och en outtalad moral. Grodan-böckerna handlar ofta om filosofiska och existentiella ting, såsom kärlek, frihet, vänskap, samlevnad och död.

 

 

 Titlar av Max Velthuijs utgivna på Berghs förlag:
 
     
 


Berghs Förlag AB, Box 45084, 104 30 Stockholm. Tel: 08-31 65 59. E-post: info@berghsforlag.se