logo
 
banner
 

Katherine Paterson

Ladda hem högupplöst bild – klicka här

Katherine Paterson föddes i Kina 1932. I samband med andra världskriget flyttade familjen till USA och idag lever Katherine med sin familj i Vermont.

Sin collegetid spenderade hon med att studera engelsk och amerikansk litteratur, och ett av alla drömyrken var att bli missionär som sina föräldrar.

Efter att ha arbetat som lärare och sedan missionär i Japan träffade hon sin make och flyttade tillbaks till USA för gott. Katherines liv som författare började enligt henne själv när hon var 32 år och blev ombedd att skriva läromaterial till kyrkans elever. 

Katherine hade nu fyra barn (varav två adopterade) och försökte skriva så mycket hon hann mellan blöjbyten och matlagning, men än så länge hade inget publicerats. Det var först när hon genom en vän fick möjlighet att gå en kurs i kreativt skrivande som hennes första roman blev till och hon själv tyckte att hon kunde kalla sig för en riktig författare. Paterson har skrivit både bilderböcker och småbarnsböcker, ofta med saga och myt som bas. Störst uppmärksamhet har dock hennes ungdomsromaner väckt. De utspelar sig ofta i historisk miljö med Japan, Kina eller USA som bakgrund, men även i dagens amerikanska samhälle.

Idag är Katherine Paterson flerfaldigt prisbelönt, bland annat tilldelades hon 2006 Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne med motiveringen: "Katherine Paterson är en lysande psykolog, som kryper under huden på de unga utsatta människor hon skapar, vare sig hon rör sig i historiska och exotiska miljöer eller i dagens bistra amerikanska verklighet. Med säker estetisk känsla undviker hon enkla lösningar och utvecklar i stället sina huvudpersoners inneboende styrka och livsmod".Titlar av Katherine Paterson utgivna på Berghs förlag:

 
     
 


Berghs Förlag AB, Box 45084, 104 30 Stockholm. Tel: 08-31 65 59. E-post: info@berghsforlag.se