logo
 
banner
 

Christine Nöstlinger

Ladda hem högupplöst bild – klicka här

Christine Nöstlinger, född 1936, arbetar som journalist och författare. Att det blev barnböcker var mest en slump. En bekant som var förläggare skickade ofta barnböcker till henne, och eftersom hon inte tyckte att de var speciellt märkvärdiga kunde hon inte låta bli att prova på att skriva själv. Resultatet blev minst sagt framgångsrikt.

Nöstlinger växte upp i en orolig värld och detta har påverkat hennes författarskap. Det politiska budskapet märks i hennes texter och när hon 1984 mottog H C Andersen-medaljen höll hon ett tal som fick stor uppmärksamhet i barnkulturkretsar. Nöstlinger är också känd för att föra barns talan och beskriver barns språk och verklighet såsom det verkligen är.

En mängd av Christine Nöstlingers böcker är översatta till svenska, bland annat de populära och lättlästa böckerna om Frans och Mini. År 2003 tilldelades Christine Nöstlinger tillsammans med Maurice Sendak det första Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne med motiveringen: "Christine Nöstlinger (Österrike) är en pålitlig ouppfostrare av Astrid Lindgrens kaliber. Hennes mångskiftande och djupt engagerande författarskap är präglat av respektlös humor, klarsynt allvar och lågmäld värme och hon ställer sig oreserverat på barnens och de marginaliserades sida."

Sagt om Christine Nöstlinger: "Christine Nöstlinger skriver rakt fram utan prut, både om småsaker och angelägna ting." BTJ

Om Frans skaffar hund: "Här finns humorn och underfundigheten. Frans är både snäll och lite lagom olydig när det behövs. Han är helt enkelt en liten grabb som känns väldigt verklig." Trelleborgs Allehanda

Om Anatol och lilla tokstollan: "Att med gott humör, men utan att romantisera, ge krisen en tolkning och ett språk och detta utan att på något sätt tala över huvudet på sina unga läsare, det är Nöstlingers särmärke." Kerstin Vinterhed, DNTitlar av Christine Nöstlinger utgivna på Berghs förlag:
 
     
 


Berghs Förlag AB, Box 45084, 104 30 Stockholm. Tel: 08-31 65 59. E-post: info@berghsforlag.se